Valóságosabban

Mit jelent „valóságosabban festeni”?
„Valóságosabban” – a látványt hűen, igazul – ábrázolni vagy pedig a látványt „valóbban” – átélhetőbben – láttatni? Vagy: „valóban látni”, hogy mi a „valóság”?
Kit érdekel ma az ezerarcú valóság? Ki keresi a valóságképek közt a sajátját?
Egy kiállításról szeretnék hírt adni, amely 2004. március 6-án 12 órakor nyílik Hódmezővásárhelyen az Alföld Galériában. A budapesti Képzőművészeti Egyetemen nemrég végzett fiatal festő- és szobrászművészek csoportos kiállításáról van szó. A csoport magját egy hivatalosan bejegyzett egyesület – SENSARIA – adja. Tagjai (nagy vonalakban) közös festészeti célokkal, közös műteremmel, és közös kommunikációs vágyakkal bírnak.
Azaz: egyaránt kutatni a nagymesterek műhelytitkait és a természetet, ábrázolni a megélt/megélhető világot – mind fizikai, mind metafizikai értelemben -, tanulni egymástól és kibírni egymást egy műhelyben, és keresni a kapcsolatot a hasonlót akarókkal, éljenek azok bármely korban, bármely médiummal.
A műterembe ellátogatva megnéztem a képek közül néhányat…és a vásznakon festővágyakért zajló csatákat láttam. Itt győzelem, ott vereség: de mind-mind igazi valóság!
Aztán otthon megtörtént velem valami olyan, ami még sohasem. És oda a valóságom!
De az örök visszatérő rossz álmom, a kígyó, végre biztos értelmet nyert (mert a freudi magyarázat nem volt elég hihető), és vele együtt az a bibliai mondat is világossá vált, amit korábban mindig vonakodva fogadtam: „Legyetek okosak, mint a kígyók.”
Nem alattomosság – süketség! Szó, szó, szó!
Hát vegyük le teljesen a hangot! Csak nézzünk, és érezzünk! Látni fogunk – a valóság rezgését hallva. E zenét úgy is nevezhetjük: SENSARIA.
A hódmezővásárhelyi kiállítás címe: Valóságosabban. Kiállító művészek: Balogh Zsófia, Bukor Tibor, Dunai Edit, Filp Csaba, Horváth Krisztián, Horváth Roland, Kondor Attila, Kotormán Norbert, Kovács Lehel, Kucsora Márta, László Dániel, Lőrincz Tamás, Megyeri-Horváth Gábor, Nagy Géza, Pap Gitta, Sütő Róbert, Szabó Ábel, Zocskár Andrea.